

## **Cranial PRT Course Sample Agenda**

## Following this Educational Session, Attendees will:

- Be able to describe the Mechanical Coupling Theory;
- Articulate how the supporting evidence of the Mechanical Coupling Theory is applicable for application of PRT for somatic dysfunction
- Be able to apply and demonstrate at least three PRT cranial techniques to treat common cranial conditions;
- Recall at least five clinical implications and contraindications of PRT and;
- Be able to articulate in at least two ways how cranial PRT can be integrated into a treatment plan for cranial conditions.

## Session Outline- 15.0 CE

Title of Activity	Schedule	Duration	Content Category		Teaching Strategy
Day One				<u> </u>	In Person Activities
Course Overview / Online Lecture Review (Muddiest Point)	8:00 am – 8:45 am	45 min.	Small Group Discussion (Level 1 & 2)		Discussion
Lecture and Bony Palpation Lab	8:45 am – 10:00 am	105 min.	Lecture / Q&A/ Demonstration	(Level 1 & 2)	Lecture / Discussion / Demonstration
Break	10:00 am -10:15 am	15 min.	N/A		
Assessment Lab and Mapping	10:15 am -11:15 am	60 min.	Laboratory	(Level 1-3)	Lab Application
Cervical Instruction	11:15 am -12:30 pm	75 min.	Laboratory	(Level 1-3)	Lab Application
Lunch	12:30 pm – 1:30 pm	60 min.	N/A		
Cervical Instruction	1:30 pm – 3:00 pm	90 min.	Laboratory	(Level 1-3)	Lab Application
Break	3:00 pm – 3:15 pm	15 min.	N/A		
Cranial Instruction	3:15 pm – 4:45 pm	45 min.	Laboratory	(Level 1-3)	Lab Application
Discussion & Questions	4:45 pm – 5:00 pm	15 min.			
Day Two					In Person Activities
Learning Activity	8:00 am – 8:30 am	30 min.	Group Project / Presentation (Level 1-4)		Discussion & Comparison
Cranial Instruction	8:30 am – 11:00 am	90 min.	Laboratory	(Level 1-3)	Lab Application
Break	11:00 am – 11:15 am	15 min.	N/A		
Cranial Muscle Activation	11:15 am – 12:00 pm	45 min.	Laboratory	(Level 1-3)	Lab Application
Lunch	12:00 pm -1:00 pm	60 min.	N/A		
Cranial Muscle Activation	12:00 pm – 2:30 pm	150 min.	Laboratory	(Level 1-3)	Lab Application
Break	2:30 pm – 2:45 pm	15 min.	N/A		
Cranial PRT and Muscle Activation	2:45 pm- 4:00 pm	75 min.	Laboratory	(Level 1-3)	Lab Application
Case Examination & Discussion	4:00 pm – 4:30 pm	30 min.	Case Presentation / Discussion (Level 1-3)		Case Discussion
Closing Remarks, Questions & Survey	4:30 pm – 5:00 pm	30 min.	N/A		

## **Learning Objective Levels:**

Level 1: Recall

Level 2: Understanding and Reproduction of Material with Assistance

Level 3: Application and Demonstration of Material with Minimal Assistance

Level 4: Reasoning and Formulation of Strategies to Solve Problems, Demonstration of Multi-Step Process with Assistance

Level 5: High Level of Abstract Reasoning, Conclusion Testing and Analysis, High Level of Autonomous Proficiency