## Upper Quarter Educational Session Sample Session Outline

Learning Objectives- By the completion of the course, the student should:		
<ul> <li>Be able to describe the Mechanical Coupling Theory and how its supporting evidence is applicable for application of PRT for upper quarter somatic dysfunction;</li> </ul>	3	
<ul> <li>Be able to apply and demonstrate at least three PRT upper quarter techniques to treat common upper quarter conditions such as impingent syndrome;</li> </ul>	3	
Recall at least five clinical implications and contraindications of PRT and;	1	
<ul> <li>Verbalize how lower quarter PRT and Gait Analysis can be integrated into a Plan of Care (POC).</li> </ul>	4	

## 1.75 CE Home Study + 13.75 CE Live = (15.5 CE Total)

Title of Activity	Schedule	Duration	Content Category	Teaching Strategy
Day One				In Person Activities
Course Overview / Introductions	8:00 am - 8:15 am	15 min.	N/A	N/A
Home Study Lecture Review and	8:15 am – 9:30 am	75 min.	Lecture / Q&A/	Lecture / Discussion /
Demo			Demonstration (Level 1 & 2)	Demonstration
Myofascial Mapping	9:30 am - 10:30 pm	60 min.	Laboratory	(Level 1-3)
Break	10:30 am -10:45 am	15 min.	N/A	N/A
Shoulder Instruction	10:45 am -12:30 pm	75 min.	Laboratory (Level 1-3)	Lab Application
Lunch	12:30 pm – 1:30 pm	60 min.	N/A	N/A
Shoulder Instruction	1:30 pm – 3:00 pm	90 min.	Laboratory (Level 1-3)	Lab Application
Break	3:00 pm – 3:15 pm	15 min.	N/A	N/A
Shoulder Instruction	3:15 pm – 4:45 pm	90 min.	Laboratory (Level 1-3)	Lab Application
Discussion & Questions	4:45 pm – 5:00 pm	15 min.		
Day Two				In Person Activities
Learning Activity	8:00 am - 9:00 am	60 min.	Group Project / Presentation	Discussion &
			(Level 1-4)	Comparison
Elbow Instruction	9:00 am - 10:30 am	90 min.	Laboratory (Level 1-3)	Lab Application
Break	10:30 am -10:45 am	15 min.	N/A	N/A
Elbow and Forearm Instruction	10:45 am - 11:45 am	60 min.	Laboratory (Level 1-3)	Lab Application
Discussion & Questions	11:45 am - 12:00 pm	15 min.	N/A	
Lunch	12:00 pm – 1:00 pm	60 min.	N/A N/A	N/A
Wrist and Finger Instruction	1:00 pm – 3:00 pm	120 min.	Laboratory (Level 1-3)	Lab Application
Break	3:00 pm – 3:15 pm	15 min.	N/A	N/A
Wrist and Finger Instruction	3:15 pm – 4:00 pm	45 min.	Laboratory (Level 1-3)	Lab Application
Case Examination & Discussion	4:00 pm - 4:30 pm	30 min.	Case Presentation /	Case Discussion
			Discussion (Level 1-4)	
Closing Remarks, Questions & Survey	4:30 am - 5:00 pm	30 min.	N/A	N/A

## **Learning Objective Levels:**

Level 1: Recall

Level 2: Understanding and Reproduction of Material with Assistance

Level 3: Application and Demonstration of Material with Minimal Assistance

Level 4: Reasoning and Formulation of Strategies to Solve Problems, Demonstration of Multi-Step Process with Assistance

Level 5: High Level of Abstract Reasoning, Conclusion Testing and Analysis, High Level of Autonomous Proficiency